Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2017 18:46 - Успехи и бисове на "Софийски Солисти"
Автор: veselingeorgiev Категория: Музика   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.10.2017 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Публиката ни ръкопляскаше много и искаше бисове. Не можехме да разберем защо толкова ни харесваха – дали че не са очаквали от България да има добър оркестър, или от това че със радост се отзовавахме и свирихме бисове, или от разнообразните пиеси които свирихме (от Барок до съвременност). Импресариото който ни органицираше концертите в Европа ни беше казал, че ако искаме да имаме успех и да бъдем канени за следващи концерти, като видим че публиката настоява трябва да свирим. „Ако сте оркестър от Англия или Германия може да свирите един бис, може и да не свирите, ще бъдете канени отново. Вие сте непознати и трябва да се доказвате”. Изпълнявахме му съветите. Така в Лас Палмас (Канарски острови) направихме рекорд от 9 биса. Концертът се състоя в препълнената зала на театъра – много красив с прекрасна акустика. Публиката беше от летуващи млади хора от Англия, Швеция, Норвегия, Германия. Получи се такава атмосфера, че публиката и оркестъра бяха в такова настроение, че не искаха концерта да има край. След концерта тръгнахме по улицата към хотела, който беше наблизо. Публиката се разотиваше и като ни видяха започнаха да ръкопляскат и да викат „Брави Булгари”. Беше изключително преживяване. Тази нощ за спане и дума не можеше да става. Излязохме на красивия крайбрежен булевард. Беше една от чудно-приятните вечери на Канарските острови. Много звезди на небето, приятни звуци на морсите вълни. Стояхме дълго и така успокоихме голямото вълнение, което ни беше обзело.

На концерт в един от малките градове на Испания в паузата дойде млад Българин, който ни попита имаме ли приготвени 5 биса. Изненадохме се и попитахне защо. Каза ни, че част от публиката са прочели в пресата, че в съседния град сме свирили 4 биса. И тъй като те претендират че са по-музикалния град са решили да си „извоюват” 5 биса. Действително след четвъртия бис започнаха така бурно да ръкопляскат и тропат с крака, че им исвирихме и пети бис. Беше ни много забавно и весело, че по такъв начин решихме един благороден музикален спор между двата града.

В Германия след един от концертите ни дойде много развълнувана нашата музиковедка Лада Брашованова и каза : „Ако у нас някой ми кажеше че Български оркестър може да изсвири 7 биса в Германия никога нямаше да му повярвам !”.

Веселин Георгиев, цигулар в "Софийски Солисти"




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: veselingeorgiev
Категория: Музика
Прочетен: 29891
Постинги: 9
Коментари: 2
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930